Siguranta diferentiala

Siguranțele diferențiale sunt un tip de aparataj electric care se monteaza in tablourile de electrice din locuințe, spatii comerciale si industriale care decupleaza ori de câte ori vor fi detectați curenți cu valori mici, care nu trec prin conductoare active legate la polii acesteia.

Ca o explicatie pe intelesul tuturor a principiului de functionare, practic siguranta diferentiala urmareste curentul de pe faza sa fie egal cu cel care se intoarce pe nul. Daca apar mici diferente (de ordinul miliamperilor) aceasta decupleaza.

Este o protectie foarte utila, pentru a reduce riscul de electrocutare directa.
Daca o persoana normala atinge firul activ, nu genereaza un curent suficient de mare pentru a decupla protectia de suprasarcina sau scurtcircuit, dar genereaza un curent de ordinul miliamperilor.
La fel se intampla si cand am bate un cui sau am insuruba un mic surub doar prin unul din conductoarele active.
Acest curent care este generat in exemplele de mai sus se numeste curent rezidual, curent care poate fi generat si de defecte de izolatie.

Cele mai des folosite sigurante diferentiale sunt cele RCBO care inseamna Residual Circuit Breaker Overcurrent–protection care sunt o combinatie a unui intreruptor automat MCB (Miniature Circuit Braker) si un dispozitv de protectie diferential RCD (Residual Current Device).

Aceste dispozitive au in general un buton de TEST. Este recomandat ca lunar siguranta diferentiala sa fie testata. Daca aceasta nu decupleaza la apasarea butonului de test se recomanda schimbarea acesteia.