Intrerupator cap scara – legaturi

Intrerupatoarele cap scara si cruce au aparut datorita nevoii de a controla un bec(corp de iluminat) din mai multe puncte din casa.
Daca nu avem  nevoie de mai mult de 3 intrerupatoare, atunci legaturile cap scara/cruce sunt fezabile din punct de vedere tehnic si economic (ca si pret). Daca ai nevoie de mai multe intrerupatoare se recomanda folosirea unui teleruptor.
Un intrerupator cap scara are 3 suruburi si doua pozitii
Un intrerupator cruce are 4 suruburi si doua pozitii

Pentru inceput o sa explic principiul de functionare a intrerupatoarelor cap scara fara cel in cruce.

intrerupator cap scara schema de principiu

Dupa cum putem observa, nulul merge neintrerupt spre bec (corpul de iluminat)
In imaginea de mai sus daca mergem si urmarim faza si pozitile intrerupatorului, vom observa ca in pozitia de mai sus conductorul este neintrerupt, deci becul va sta aprins.
Daca schimbam pozitia la oricare dintre intrerupatoare, conductorul de faza se va intrerupe, deci becul se va stinge.
Acum daca din pozitia a 2 a (cea imaginara) am muta oricare contact vom avea din nou un circuit inchis deci becul se va aprinde.

Mai jos avem schema cu principiu de functionare a inrerupatorului tip cap scara si cruce.

intrerupator cap scara cruce schema de principiu

Pentru a intelege schema trebuie sa intelegem care e diferenta intre intrerupatorul cap scara si cel cruce este ca intrerupatorul cap scara face legatura de pe surubul (contactul) principal si celelalte 2 suruburi pe cand cel cruce face legatura intre 2 suruburi (contacte) si se misca in diagonala.
Acum incearca sa muti oricare contact din scema si vezi ce se va intampla cu becul.

Montajul intrerupatorului cap scara se face simplu, pe surubul marcat cu L se va lega faza permaneta sau faza care merge spre bec iar pe celelate doua suruburi se vor lega celelalte fire.

 

Montarea se face la fel fie ca e vorba de un intrerupator ingropat sau aparent(aplicat), fie ca e vorba de intrerupatoare modulare.

Din pacate intrerupatoarele cap scara si intrerupatorul cruce se gasesc foarte greu in varianta dubla (nu prea exista pe piata intrerupator cap scara dublu). El se poate realiza din intrerupatoare modulare.