Scurtcircuitul electric

Scurtcircuitul este o conexiune anormala între doua capete ale unui circuit electric care nu au fost destinate sa fie conectate.

Scurtcircuit electric

Mai pe intelesul tuturor, un scurtcircuit este un circuit electric care îi permite unui curent să traverseze pe o cale nedorita cu puțina sau fara impedanta (rezistenta) electrică. Rezultatul este  un curent mare care trece prin circuit.

Intr-o instalatie electrica rin scurtcircuit, se intelege o legatura electrica accidentala ce poate avea intre un conductorul activ (faza) si pamant, sau intre conductoarele active ale unei instalatii electrice.
In acest sens, in instalatiile electrice de curent alternativ avem doua tipuri de scurtcircuite
– Faza – pamant (nul-impamantare)
– Faza – faza

Principalele cauze care pot produce un scurt sunt: uzura in timp a izolatiei cablurilor, actiuni mecanice asupra conductoarelor unei instalatii electrice sau manevrele gresite realizate in cazul interventilor in instalatiile electrice

Printre efetele nedorite a scurtcircuitelor putem enumera: deteriorarea izolatiei conductoarelor, incendii, deconectarea instalatiei de alimentare

Este comun faptul că se foloseste termenul de „scurtcircuit” pentru a descrie orice defectiune electrica fara a se tine cont de adevarata problema.