Schema comanda – pornirea unui motor asincron trifazat nereversibil

Mai jos este prezentata schema de pornire a unui motor electric asincron triazat, nereversibil, adica se va roti intr-un singur sens.

 

pornirea motor asincron trifazat nereversibil

Pe circuitul principal (de forta) avem

  • un separator I
  • un contactor trifazat L
  • o protectie termica (releu termic) R pentru a preveni regimul de supra sarcina.

ATENTIE MARE – in acest caz bobina contactorului este de 400 de Volti. Daca se doreste folosirea unui contactor cu bobina de 230V circuitul de comanda se va lega intre faza si nul.

Pe circuitul de comanda avem:

  • Un buton normal deschis P – cu revenire
  • Un buton normal inchis O – cu revenire
  • Doua protectii (sigurante) S1 si S2

Explicatia schemei:

Separatorul I este folosit din motive de sigurata, iar dupa inchiderea lui, la apasarea butonului de pornire P se alimenteaza bobina contactorului L.

In momentul in care care bobina este alimentata contactorul se va inchide si va alimenta cu energie motorul electric. De asemenea o data cu alimentarea bobinei se va inchide si contactul auxiliar al contactorului K.

In momentul in care lasam butonul P contactul auxiliar K va mentine bobina excitata.

In momentul in care se va apasa butonul de oprire O – bobina isi pierde alimentarea si se va deschide, fapt care va duce la oprirea cu alimentare a motorului si deschiderea contactului auxiliar K.

Am adaugat si un releu termic, iar pe contactul normal inchis am legat circuitul de comanda. In momentul in care o sa apara o suprasarcina de durata contactul se va deschide si va opri alimentarea la bobina.