Cablu CYY-f

Cablul CYY-f este un cablu pentru  energie electrica care este folosit in instalatiile electrice fixe.

Cablu CYY-f

Acesta poate fi pozat atat in spatii inchise cat si deschise, in general in: pamant, canale de cabluri, beton,  tuburi si  mediu umed pamant. Nu este permisa folosirea in medii in care mantaua poate fi  atacata de agenti corozivi, cum ar acetona sau ciclohexanona

Atentie! Acest tip de cablu nu poate fi supus la solicitari mecanice grele. Forta maxima de tractiune la pozare este de 50 N/mm².

Se poate lucra cu calbu  CYYf doar daca temperatura masurata pe manta este mai mare de -5 grade celsius.

Temperatura in exploatare este de minim -33 de garde iar temperatura maxima de lucru este de 70 de grade celsius. La scurtcircuit temperatura poate ajunge pana la 160 de grade.

Tensiunea nominala U0/U este de 600/1000V

Aceste cabluri se pot proba in general la urmatoarele valori maxime: 3,5kV in curent alternativ sau 10kV curent continuu.

Cele mai uzuale tipuri de cablu CYYf sunt cele de 3X1,5 mmp sau cele de 3X2,5 mmp

Grosimea exterioara in cazul cablului de 3*1.5 este cuprinsa intre 9.1 si 10.3 mm iar pentru cele de 3*2.5 este de 10.4 si 11.2 mm. Pentru aceste informatii am verificat fisa tehnica a mai multor producatori.

In momentul in care cablul este indoit, maza minima ar trebui sa fie de 15 ori diametrul exterior, deci ar trebui ca raza de indoire sa fie de minim 15 cm (pentru cablurile uzuale mentionate mai sus)

Pentru ca am tot vazut electricieni care pun sublerul pe conductori, diametrul exterior al conductorului de 1,5 mmp este de 1.381 mm iar pentru cel de 2,5 mmp este de 1.784 mm.

Acum sa descifram codul de litere si cifre din CYY-F 5X2.5  -– cablu cu cinci conductori rigizi din cupru cu sectiunea de 2.5 mm2 si invelis din PVC, cu intarziere la foc.