Verificare priza de pamant – Masuratori impamantare

Inainte de a incepe doresc sa va atrag atentia ca PFA-urile nu pot elibera buletine de verificare PRAM (vezi ordinul ANRE numarul 116 din 20.12.2016 art. 30 lib. b sau varianta noua Ord 99 din 2021 art 35 lit b alin II)

Priza de pamant sau impamantarea este mijlocul principal de protectie impotriva electrocutarii indirecte.

In cazul in care apare un defect in aparatele electrice utilizate, respectiv o punere la masa, priza de pamant trebuie sa aibe o rezistenta de dispersie suficient de mica, pentru a genera un curent cat mai mare, care la randul sau sa faca protectia la scurtcircuit (siguranta) sa declanseze.

Din aceasta cauza este recomandat ca priza de pamant sa fie verificata sau masurata periodic.

verificari si masuratori PRAM Cluj Napoca

Ordinul 108 din 2001 ne spune ca retelele de legare la pamant generale se verifica o data pe an.

Recomandabil ar fi ca ea sa fie verificata bianual (de doua ori pe an), respectiv o data pe sol uscat si o data pe sol umed.

Comercial, aceste verificari sunt denumite masuratori PRAM, iar pe piata gasim multe firme, precum ElectroV , iar pretul variaza in functie de numarul prizelor de pamant care trebuie verificate. Dupa cum spuneam la inceputul articolului, PFA-urile nu au voie sa faca verificari PRAM.

Aceste verificari sunt utile in general la controalele efectuate de catre ITM si pompieri (ISU), verificarilor periodice ISCIR (la elevatoare, lifturi, compresoare)

Pasii de urmat pentru verificarea prizei de pamant sunt urmatorii:

  • se verifica rezistenta de dispersie la priza de pamant
  • se verifica continuitatea aparatului pana la impamantare

Se recomanda ca la utilaje sa se verifice vizual, in fiecare zi legatura la priza de pamant.